• Assortiment
  • Contact
  • Vacatures

HAMU automaterialen is ook uw leverancier voor autobanden en lichtmetalen wielen. De trend naar bredere en plattere banden heeft ervoor gezorgd dat ons aanbod de laatste jaren sterk is gewijzigd. Ook deze maten kunnen wij natuurlijk uit voorraad leveren. Een snelle levering van de juiste band is hierdoor gewaarborgd. Onze banden webshop is, mits u als klant bent ingelogd en uw autorisatie dat toestaat, op deze site beschikbaar. Het concurrerende prijsniveau dat wij hanteren, zorgt ervoor dat het garagebedrijf niet duurder hoeft te zijn dan de bekende prijsbrekers in bandenland.

Ook voor velgen moet u bij Hamu zijn. Op onze real-time webpage kunt u de banden uitzoeken die bij u passen. Grote keuze en snel geleverd!

 Algemene banden informatie

1. Banden maat
2. Velgrand bescherming
3. Tubeless 
4. Specificaties voor de VS 
5. Informatie over ontwerp
6. DOT - merkteken 
7. DOT - code 
8. Productiedatum 
9. Goedkeuringstekens 
10. Rijrichting 

1.Banden maat

Deze bestaat uit een reeks van getallen en letters. Bandenmaat 235/45 ZR 17 94Y lees je als volgt:

235   : Breedte van de band (in millimeters)
45     : Hoogte/breedteverhouding in % (hoogte wang gedeeld door de bandbreedte)
Z       : Maximale snelheid die de band kan hebben
R       : Bandenconstructie (hier een radiaalband)
17     : Velgdiameter (in inches)
94Y   : Belastingsindex & snelheidscodering (maximale belading i.c.m. maximale snelheid, zie de tabellen onder aan de pagina)

2. Velgrand bescherming

De band is uitgerust met een extra bescherming randje voor je lichtmetalen velgen. Hierdoor is de kans op beschadiging van de velg door stoeprandschade (wie kent het niet...) veel kleiner.

3. Tubeless

Autoband zonder binnenband wordt ook wel een Tubeless band genoemd. Aan de binnenkant van de band is een speciale rubberlaag wat lekken doet voorkomen. Een binnenband is overbodig.

4. Specificaties voor de VS 

Voor Europa en de VS zijn er verschillende criteria. Afhankelijk van waar deze geproduceerd worden zijn er (kleine) afwijkingen

5. Informatie over ontwerp

Hier vind je informatie over het ontwerp en de constructie van de band. O.a. het aantal koordlagen op het loopvlak en de wang.

6.DOT - merkteken 

Geeft aan dat de band voldoet dan aan de voorschriften van het American Department of Transportation.

7. DOT-code

Geeft aan waar de band gemaakt is, de maat en type.

8. Productie datum

Geeft aan wanneer de band is geproduceerd. Vanaf 2000 wordt deze code in vier  cijfers weergegeven. De eerste twee cijfers voor de week, de laatste twee cijfers voor het jaar van fabricage. Bijvoorbeeld:3300 = Week 33 van het jaar 2000.

9. Goedkeuringstekens

Sinds 1 juli 1997 moet elke nieuw verkochte autoband voorzien zijn van een "E"-markering. Een "E"-markering bestaat uit een "E" of een "e", gevolgd door een cijfer, met daaromheen een cirkel of een rechthoek met een diameter van 12 mm. Dit symbool wordt gevolgd door een ander cijfer. De "E" geeft aan dat de band qua afmetingen, eigenschappen en markeringen voldoet aan EU-richtlijn 30. De "e" geeft aan dat de band qua afmetingen, eigenschappen en markeringen voldoet aan EU-richtlijn 92/23/EEC. Het cijfer dat samen met de letter "E" in de cirkel of de rechthoek staat, is het codenummer van de overheidsinstantie die de typegoedkeuring heeft afgegeven (voor de Britse overheid is dat bijvoorbeeld het cijfer 11, en zo heeft elke Europese lidstaat een eigen nummer). Het nummer dat zich buiten de cirkel of rechthoek bevindt is het nummer van het goedkeuringscertificaat dat voor de bandenmaat in kwestie is afgegeven.

10. Voorgeschreven rijrichting

Banden met een richtinggebonden of een asymmetrisch profiel dienen altijd zo te zijn gemonteerd dat ze in de juiste richting draaien, zoals aangegeven door een pijl op de zijkant van de band. Indien een richtinggebonden band zo op het voertuig moet worden aangebracht dat hij in feite de verkeerde kant op draait (bijvoorbeeld bij tijdelijk gebruik als reservewiel bij bandenpech), moet de auto zo spoedig mogelijk naar een bandenfirma of garage worden gebracht om alsnog de juiste band te laten monteren.

Load index (belastings index)

Snelheids codering

Rol-omtrek

De trend is duidelijk: wie andere velgen koopt kiest het liefst voor een maatje groter in diameter.

Wat bepaald nu of een "band" geschikt is voor uw grotere "velgen"? Allereerst moet de hieldiameter overeen komen met de nieuwe "velgen". Da's simpel. Maar dan wordt het ingewikkelder. De rol-omtrek van de "band", ook wel Afgelegde Weg per Omwentelling of AWO genoemd, moet bijna gelijk zijn aan die van de originele bandenmaat. Een te grote afwijking in de "rolomtrek" heeft negatieve gevolgen voor de rij-eigenschappen van de auto. Ook raken de kilometerteller en de ABS van slag. Daarom is het belangrijk de juiste breedte/hoogteverhouding te vinden voor uw auto.

In de tabel afrolomtrek vindt u in de eerste kolom de "afrolomtrek" van alle "bandenmaten" die op dezelfde regel staan. In de regel waar u huidige maat staat vindt u dus ook de vervangingsmaten met dezelfde afrolomtrek. U mag maximaal 2% afwijken van de afrolmaat die bij uw auto orgineel is. Dus de vervangende maat kan ook in een paar regels boven of onder de regel staan waar u originele maat in staat.

 Voorbeeld: Origineel heeft uw auto de "bandenmaat" "155/65R14". U ziet dat de afrolomtrek van deze "band" 1710 mm is. U kunt nu een andere bandenmaat zoeken met een afrolomtrek tussen 1676mm en 1744 mm (2% afwijking naar beneden en naar boven). 195/40R16 zou bijvoorbeeld een geschikte maat in 16" zijn.

De juiste bandenspanning

De bandenspanning dient bij normaal gebruik om de vier weken gecontroleerd te worden. Bij intensiever gebruik (bijvoorbeeld voor een lange rit, een hoge snelheid of een zware lading) controleert u de spanning best nog eens extra.

Vergeet daarbij het reservewiel niet!

De door de autoconstructeur voorgeschreven bandenspanning staat vermeld in de handleiding van de wagen en/of bijvoorbeeld op de binnenkant van de tankklep. Deze waarde kan evenwel verschillen, afhankelijk van de belasting en de gebruiksomstandigheden. Gemiddeld bedraagt de bandendruk ongeveer 2,5 bar.

Bij het meten van de bandenspanning moet u met de volgende punten rekening houden:

  • De band moet koud zijn wanneer u de bandenspanning opmeet.
  • Een verhoogde bandenspanning tijdens het rijden is volkomen normaal en mag niet gecorrigeerd worden.
  • De bandenspanning van banden op dezelfde as moet altijd identiek zijn.
  • De spanning kan wel verschilen tussen voor- en achteras.
  • De ventieldopjes moeten stevig vastgeschroefd zijn zodat het ventiel beschermd is tegen stof en vuil. Zo kunnen lekken voorkomen worden.
  • Defecte ventieldopjes moeten onmiddellijk vervangen worden.



Diverse downloads

Bandenspanningstabel  (PDF)

Verplichting winterbanden / sneeuwkettingen (PDF)

BackgroundImg

Mijn Hamu


@
*

Contact

HAMU | Nunspeet

Pascalweg 9
8071 SE Nunspeet
T 0341 - 26 28 66

HAMU | Harderwijk

Zuiderbreedte 16
3845 MC Harderwijk
T 0341 - 43 43 41

HAMU | Amersfoort

Vanadiumweg 20
3812 PZ Amersfoort
T 033 - 46 26 881

HAMU | Apeldoorn

Tweelingenlaan 28
7324 AM Apeldoorn
T 055 - 368 15 15

HAMU | Veenendaal

Generatorstraat 13d
3903 LH Veenendaal
T 0318 - 51 08 50

HAMU | Almere

Kolthoornpad 9
1327 EN Almere
T 036 - 533 55 67

HAMU | Hattemerbroek

Rendementstraat 9
8094 RA Hattemerbroek
T 038 - 82 004 28

HAMU | Kampen

Industrieweg 6
8263 AC Kampen
T 038 - 331 30 14

Openingstijden voor alle filialen: Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.
Amersfoort, Apeldoorn, Harderwijk, Nunspeet, Veenendaal en Hattemerbroek ook op zaterdag van 9 tot 12 uur
Telefonisch bereikbaar tot 17.30 uur van maandag t/m vrijdag via 0341-434341

Copyright ©2021 Deltec Software B.V.